Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 15.04.2010
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Razvan Ciubotaru
Titlul articolului: Dubla cetăţenie pentru maghiarii din România, o prioritate în Ungaria
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://old.cotidianul.ro/dubla_cetatenie_pentru_maghiarii_din_romania_o_prioritate_in_ungaria-112334.html


Noua putere de la Budapesta doreşte să simplifice procedura de acordare a cetăţeniei, să schimbe personalul diplomatic din ţările vecine şi să înfiinţeze un departament al ungurilor de pretutindeni. Noul guvern se cunoaşte înainte de al doilea tur al alegerilor, deoarece conservatorii din Fidesz şi-au asigurat deja două treimi din mandatele parlamentare.

Viitorul guvern ungar are în vedere modificarea legii cetăţeniei, astfel încât cei 1,5 milioane de maghiari din România să poată obţine dubla cetăţenie, a declarat pentru Reuters ministrul de Externe desemnat. “Ungurii care trăiesc în afara graniţelor pot obţine acum cetăţenia doar dacă se stabilesc în Ungaria pentru o anumită perioadă. Legea va fi amendată pentru simplificarea procedurii. Există neînţelegerea că aceasta ar putea duce la acordarea cetăţeniei în masă. Nu este cazul. Obţinerea cetăţeniei va fi întodeauna o procedură bazată pe criterii individuale”, a declarat Janos Martonyi, premierul desemnat în noul guvern Fidesz. Ministerul de Externe va avea un departament al ungurilor din afara graniţelor, condus, cel mai probabil, de actuala deputată Kinga Gal.

Minorităţi maghiare importante locuiesc şi în Slovacia, Serbia şi Ucraina.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.